Du minns väl hur livet för Johan Steen var på Saltö? När någon ute i Stockholms skärgård ådrog sig en sjukdom var det ofta Wilma eller syster Berit som skickade patienten vidare till doktor Johan på kliniken i det vita huset – mitt i skärgårdsidyllen. Skärgårdsdoktorn.

Nu finns det ett annat stort vitt hus som har en praktik ute i idyllen. Daniel Look har öppnat Skärgårdstandläkaren på Seskarö.

Look som ursprungligen kommer från Tyskland flyttade till Australien och drömmen var alltid att bli tandläkare där. Men på grund av den dyra legitimationsprocessen valde han att flytta tillbaka till Europa och börja karriären där, för att sedan återvända. Utan att egentligen känna sig hemma i Tyskland föll valet på Sverige och han började på folktandvården i Haparanda.

Artikelbild

| Look har satsat stort på renoveringen och för att få in modern utrustning för att utveckla en metod för "single visit dentistry", full tandvård på ett besök.

– Jag ville jobba med den svenska modellen. I Tyskland kan man göra sig mer pengar på att vara tandläkare, men jag vill ha mer fokus på att vårda patienten än att tjäna så mycket pengar som möjligt på patienten.

2013 kom han till Sverige. I maj 2018 tog han över Karl Keisus tandvårdsklinik i Haparanda. Sedan hyrde han in sig i och renoverade den anrika vita villan, lokalerna som tidigare har använts av Hans Fält AB och Protron AB.

I december tog Skärgårdstandläkaren på Seskarö emot första patienten. Sedan dess är det full rulle. Bristen på tandläkare i länet gör att det inte bara är tänder från Haparanda eller Övertorneå som behöver lagas. Skärgårdstandläkaren får patienter från hela Norrbotten – med akuta skador.

Daniel Look vill egentligen fokusera på annat än tillfälliga lagningar. Han har investerat i teknik som gör att han själv kan skapa långsiktiga lösningar direkt vid första besöket. I stället för att bita på en geggig kräm och skicka ut avtrycket till ett labb någon annanstans så kan man på Seskarö få en krona eller en brygga direkt.

Artikelbild

| Det råder brist på tandläkare och det märker han på antalet akut tandvård som behöver utföras.

Bristen på tandläkare har många dåliga sidor, men det gör så klart att en tandläkare inte behöver vara lika orolig för affärerna. På Seskarö tittar man därför redan på att utöka personalstyrkan med ytterligare en tandläkare och tandhygienist.

– Jag behöver inte marknadsföra. Jag tvekade till och med på att ställa upp på en interjvu. Jag vill inte att vi ska behöva säga nej åt patienter, men om det blir många fler så kommer det att bli så.

Artikelbild

| Skärgårdsdoktorn blev omåttligt populär när serien började sändas på SVT 1997 och ligger bakom namnet på praktiken på Seskarö.

Daniel Look har långsiktiga planer med kliniken på Seskarö, för där är han hemma.

– Jag längtar absolut inte tillbaka till Australien längre. Jag har hittat min plats här. Tidigare har jag aldrig känt att jag har någon speciell plats att komma hem till, men när jag kommer över bron – då är jag hemma.