Temat syftar till att sätta fokus på måltidsupplevelsen i det lilla och stora för att attrahera nya målgrupper. I ett pressmeddelande skriver Jokkmokks marknad att måltidsupplevelser har fått allt större betydelse som reseanledning. Visit Sweden har identifierat en internationell målgrupp på 25 miljoner Sverigeintresserade resenärer som uppger att de är intresserade av måltidsupplevelser i Sverige. Målgruppen lägger mer pengar på mat än andra besökare och söker efter autentiska, unika och innovativa upplevelser, samtidigt som de har högre krav på hållbarhet.

– Med valet av Arktisk Gastronomi som tema för Jokkmokks marknad 2018 vill vi sätta fokus på måltidsupplevelsen och inspirera medarrangörer och entreprenörer till att tänka innovativt och utveckla spännande upplevelsepaket baserade på vår lokala arktiska kultur, säger Birgitta Nilsson som är marknadsgeneral för Jokkmokks marknad i ett pressmeddelande.

Medarrangörer och entreprenörer kommer under våren och sommaren arbeta med nya paketeringar av upplevelser. Petra Holmbom som arbetar som affärsutvecklare på Destination Jokkmokk hoppas att arbetet kommer stärka Jokkmokk som en destination för måltidsupplevelser:

– Valet av Arktisk Gastronomi som marknadstema kan skapa en grund för väldigt spännande nya samarbeten och produktutveckling som har en enorm potential och i slutänden stärka det lokala näringslivet, säger hon.

Jokkmokks marknad är en av världens äldsta återkommande marknader och intresset för marknaden är globalt enligt David Björkén, kommunikatör på Jokkmokks kommun:

– Vi ser när vi analyserar trafiken till webbplatsen att den främst kommer från internationella besökare, så vi kommer satsa på att bli allt bättre på att stärka varumärket Jokkmokks marknad för en internationell publik, säger David Björkén.

Han fortsätter:

– Ett tema som Arktisk Gastronomi kommer bli fantastiskt spännande att jobba med ur ett kommunikationsperspektiv och jag tror att det kommer att stärka varumärket Jokkmokks marknad framförallt för den internationella målgruppen.