Jag är besviken över PACE:s beslut, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Med siffrorna 118–62 beslutar medlemmarna i Europarådets parlamentariska församling (PACE) att en rysk delegation ska få delta i onsdagens val av en ny generalsekreterare.

Europarådet inriktar sig på frågor om demokrati och mänskliga rättigheter och Zelenskyj anser inte att Ryssland borde få delta i PACE innan landet "uppfyller församlingens huvudkrav".

Artikelbild

| Ukrainas president Volodymyr Zelenskiy tillsammans med Tysklands förbundskansler Angela Merkel vid ett möte i Berlin tidigare i juni. Arkivbild.

I förra veckan försökte Zelenskyj övertyga såväl Frankrikes president Emmanuel Macron som Tysklands förbundskansler Angela Merkel om saken, säger han.

Det är synd att våra europeiska samarbetspartner inte lyssnade på oss.

Den ukrainske parlamentsledamoten Volodymyr Ariev, som leder landets delegation, skriver i ett inlägg på Facebook att Ukraina inte kommer att bidra med något arbete i PACE så länge det inte är kopplat till att minska den ryska delegationens rättigheter.

Rådets ministerkommitté enades vid ett möte i Helsingfors i maj om att Ryssland åter får lov att rösta i organisationens parlamentariska församling.