Beslutet togs av Storbritanniens inrikesminister Sajid Javid, som i en radiointervju med BBC:s Radio 4 säger att det nu är landets domstolar som avgör om Assange ska utlämnas till USA. Redan på fredag kommer Assange att framträda i domstol igen.

Den officiella utlämningsbegäran från USA lämnades in tidigare i veckan sedan Julian Assange i april åtalats för att bland annat ha försökt hacka sig in i ett av försvarsdepartementets datasystem. Sedan dess har ytterligare 17 punkter tillförts till åtalet, bland annat flera brott mot USA:s spionlagar.

Julian Assange greps av brittisk polis i april i år efter att ha spenderat nästan sju år på Ecuadors ambassad i London. Dit tog han sin tillflykt för att undvika utlämning till Sverige, där han sedan 2011 misstänks för flera sexualbrott. Samtliga utom ett fall av våldtäkt har preskriberats. En utredning om den våldtäkten återupptogs kort efter att Assange greps i april och åklagare har velat få honom häktad i Sverige, något som Uppsala tingsrätt avslog förra veckan.

Sedan den 1 maj avtjänar han ett nästan ett år långt fängelsestraff för brott mot brittiska borgensregler.